
Mayalı un kullanılarak yapılan çorbalar, Polonya’nın en eski ve lezzetli çorbaları arasında yer alıyor. Her yerde bulunabilen bu çorbaların farklı bölgelere ait farklı versiyonları mevcut,
Şimdi bile, sosyal ve mesleki statü gözetmeksizin Polonya evlerinin en tipik lezzetlerinden birisi. Ekşi çavdar suyu, baharat ve çavdar ununun doğal olarak mayalanmasıyla oluşan bir sıvı karışım. Yiyecek dükkanlarında hazır şişelenmiş satın alınabildiği gibi, aslında evde hazırlaması da kolay bir karışım. Büyük bir kavanozun içerisine çavdar ununu koyuyorsunuz, su ve baharat ile karıştırıp; üzerini, hava geçiren bir bez veya tülbent ile kapatıyorsunuz. Kaynama sürecinde çorba, un nedeniyle bir miktar koyulaşıyor. Polonyalılar’ın çorbaya ekledikleri malzemeler, alışkanlıklarına ve bölgeye göre değişiklik gösteriyor: Füme jambon, et, küp veya püre patates, katı pişmiş yumurta, kurutulmuş ya da salamura mantar ve aynı zamanda özel lezzetli aromatik bir domuz sosisi olan beyaz sosis (biała kiełbasa). Bu çorba, geleneksel olarak Paskalya zamanında servis ediliyor. Etsiz bir versiyonu ise, sık sık Noel arifesinde sunuluyor: Kuru orman mantarları, zaman zaman yaban turpu, patates ve yumurtadan hazırlanır. Çorbanın ünlü bir yerel versiyonu da bulunuyor: Beyaz pancar çorbası–żurek’e benzer fakat bu çorbada mayalı buğday unu veya Polonya’nın merkezinde bulunan sertifikalı bölgesel bir malzeme olan zalewajka kullanılır.