Pancar kökü çorbası

Pancar, Polonya’da lezzetli ve sağlıklı bulunduğu için tüm sene boyunca tüketilir. “Kırmızı pancar çorbası” adı verilen pancar kökü çorbası ülkede en çok görülen pancar kullanımı arasında yer alıyor. 

Bunun çok farklı çeşidi mevcut. Gündelik olarak yapılan pancar çorbası patates, pişmiş fasulye ve katı pişmiş yumurta ile sunuluyor. Parti, düğün veya bazen bayramlarda sunulan çeşidine farklı türde tuzlu hamur işleri eşlik ediyor (kulebiaki, kapuśniaczki). Geleneksel pancar çorbası, iki-üç gün önceden hazırlanmış ya da marketten alınmış bir fermente karışım ile hazırlanıyor. Bu karışımın içindeki malzemeler: Tuzlu su, sarımsak ve çeşitli baharatlarla fermente edilen çiğ pancar. Bu karışım, sadece pancar çorbasında kullanılmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlıklı bir içecek olarak da tüketilebiliyor. Polonya’da asla masalardan eksik olmayan versiyonu ise Noel arifesi için hazırlanan vejetaryen versiyonu. Bu sadece bir çorba değil, aynı zamanda da Polonya’da Noel arifesinin sembollerinden biridir. Kurutulmuş çörek mantarı ve kızarmış soğanla doldurulmuş ince mantılar (Polonya’da “uszka” adı verilir; sözlük anlamı ise “küçük kulak”tır) eşliğinde  servis edilir. Mantı eşliğinde pancar çorbasını, aynı zamanda restoranlarda da tüm yıl boyunca bulmak mümkün. Pancar çorbasının kayıtlı tarihi, 16. yüzyılın başlarına kadar gidiyor.
Polonyalılar yazın da bebek pancarların kök, yaprak ve sapından yapılan botwinka adı verilen çorba türünü içerler.
 
Top